Cercis canadensis Appelachian Red

Decoratief blad Lichte schaduw Droge standplaats Bladverliezend Klein Eetbaar Opvallende vrucht Opvallende geur Decoratieve schors Volle zon Opvallende bloei

Description

De Amerikaanse of Canadese Judasboom vormt een forse struik of een kleine tot middelgrote, meestal meerstammige boom. Hij onderscheidt zich van de Europese C. siliquastrum door het iets meer toegespitste, en dunner blad. In Amerika wordt hij ook iets groter, maar in ons klimaat worden ze ongeveer even groot. Deze soort is beter winterhard dan de Europese Judasboom, maar toch heeft hij een beschutte, warme standplaats nodig om goed te bloeien.
De soortnaam canadensis is niet helemaal correct: de boom komt van nature voor in van het zuiden tot het midden en oosten van Noord-Amerika, maar niet in Canada.
De bloemen worden rauw in salades gegeten, of ook verwerkt tot een soort pickles. In het Appelachengebergte werd de jonge twijgen ook gebruikt om wildgerechten te kruiden. Van de binnenkant van de bast wordt een mosterdkleurige verfstof gemaakt.
‘Appelachian Red’ (of ‘Apelachia Red’) is een vrij recente selectie die door de Amerikaanse plantenliefhebber Dr. Max Byrkit bij toeval werd gevonden op een verlaten terrein langs een autoweg in Maryland (USA). Deze selectie werd in 2005 bekroond met de Theodore Klein Plant Award van de University of Kentucky (USA). Deze selectie valt vooral op door de fuchsiaroze bloemen die veel feller van kleur zijn dan de soort.

Shape

Leaf

Flower

Fruit

Stem

Cultivation requirements