Castanea sativa

Decoratief blad Opvallende herfstverkleuring Lichte schaduw Zure grond Bladverliezend Groot Eetbaar Opvallende vrucht Opvallende geur Decoratieve schors Volle zon Opvallende bloei

Description

De bekende tamme kastanje is inheems in het zuiden en oosten van Europa en Noord-Afrika. Vroeger werd algemeen aangenomen dat de kastanje rond het begin van onze jaartelling door de Romeinen vanuit West-Azië in onze gewesten werd geïntroduceerd als voedselplant voor de legioenen. De naam kastanje zou trouwens afkomstig zijn van Kastania, een Griekse stad in het huidige Turkije, waar volgens de Romeinen de eerste kastanjes groeiden. Nu zijn meer en meer specialisten er van overtuigd dat hij ook inheems is in het zuiden van Frankrijk en misschien zelfs langs de Franse Atlantische kust tot in Bretagne. Voor de laatste IJstijd zouden ook bij ons tamme kastanjes hebben gestaan.
De verspreiding van de kastanje in onze streken zou samen met de wijndruiven zijn gebeurd omdat het kastanjehout gebruikt werd om de wijnranken te steunen en om wijnvaten te maken. Het kastanjehout is nog altijd zeer gegeerd in de wijnbouw en vroeger ook in de hopteelt. Het wordt ook op grote schaal gebruikt voor hekpalen en tuinafsluitingen. Ook in de meubelindustrie wordt veel kastanjehout gebruikt. Het is namelijk taai en duurzaam en zeer goed bestand tegen de inwerking van water.
Wie de bloeiwijze en de vruchten zorgvuldig bekijkt, zal snel merken waarom de kastanje tot dezelfde plantenfamilie als de eik en de beuk behoort, de Fagaceae of beukachtigen.
De tamme kastanje is in alle seizoenen een bijzonder mooie en decoratieve boom die heel groot en heel oud kan worden. In Bretagne, tussen Combrit en Pont l'Abbé, in het plaatsje Kerzéoc'h, staan een paar kastanjes waarvan wordt aangenomen dat ze meer dan 1000 jaar oud zijn. Tot vorige eeuw groeide op de helling van de Etna in Sicilië zelfs een kastanje die meer dan 2.000 jaar oud zou zijn geweest. Hij had een omtrek, de takken meegerekend van meer dan 60m.
Een kastanje kan gemakkelijk 30m hoog worden met een stamomtrek van wel 10m. Er zijn ook kleiner blijvende soorten. Die hebben meestal bont blad. De kroon van een jonge kastanje is k

Shape

Leaf

Flower

Fruit

Stem

Cultivation requirements