Catalpa bignonioides

Decoratief blad Opvallende herfstverkleuring Lichte schaduw Bladverliezend Middelgroot Opvallende vrucht Opvallende geur Volle zon Opvallende bloei

Description

De zuiderse trompetboom is inheems in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Hij werd reeds in het begin van de 18de eeuw in Europa geïntroduceerd. Het is de meest aangeplante soort. Het is een zeer decoratieve boom met groot hartvormig, lichtgroen blad en sierlijke witte bloempluimen in juni-juli. De trompet- of klokvormige bloemen lijken op een orchidee of op de bloem van vingerhoedskruid. In het najaar is hij getooid met talrijke, zeer lange peulvruchten, die tot laat in de winter aan de boom blijven hangen. Hij komt vrij laat in blad en verliest ook als een van de eerste bomen zijn blad.
Het wordt een middelgrote boom met een dikke stam die op een paar meter van de grond opsplitst in verschillende dikke zijtakken waardoor een brede, wat grillige paddestoelvormige kroon ontstaat. Op vruchtbare en vochtige grond groeit hij zeer snel waardoor er een onevenwicht kan ontstaan tussen het wortelgestel en de zware kroon, en de boom windgevoelig is. In oude parken kan je soms een omgewaaide trompetboom zien waarvan de zijtakken die de grond raken, opnieuw wortel hebben geschoten en doorgroeien. Op armere grond groeit hij veel minder snel en vormt hij een veel sterker wortelgestel waardoor hij daar wel goed windvast is.
De ongewone soortnaam bignonioides verwijst naar de tropische Bignonia die eveneens trompetvormige bloemen heeft.
Award of Garden Merit (AGM) 1993 en 2002

Shape

Leaf

Flower

Fruit

Stem

Cultivation requirements