Toona sinensis

Decoratief blad Opvallende herfstverkleuring Lichte schaduw Kalkhoudende grond Bladverliezend Groot Opvallende geur Volle zon Opvallende bloei

Description

Toona sinensis, de Chinese ceder, is een weinig gekende, middelgrote tot grote, bladverliezende boom. Het is een statige boom met een heel decoratief, groot geveerd blad dat in de herfst mooi verkleurd. Het blad lijkt op dat van de beter bekende Hemelboom, Ailanthus altissima. Ook de groeiwijze doet denken aan de Hemelboom. Toona is echter herkenbaar aan de sterke, onaangename geur wanneer de takken beschadigd worden. De bloemen hebben daarentegen een aangename geur.
Een groot voordeel van deze boom is dat hij zeer goed bestand is tegen luchtverontreiniging en nauwelijks natuurlijke vijanden heeft en vrijwel ongevoelig is voor ziekten en plagen.
Toona sinensis heeft alles om meer te worden toegepast als middelgrote tot grote laan- en straatboom en als decoratieve sierboom in grotere tuinen en parken.
Toona sinensis is inheems in China, Japan en Korea. De jonge scheuten en de bladeren worden in China beschouwd als een lekkernij met de naam xiangchun. Ze worden meestal gekookt of gestoofd. Ze smaken een beetje als ui en bevatten veel vitamine A. De bladeren worden ook gebruikt voor thee.
Het mahoniekleurige hout wordt gebruikt in de meubelindustrie en wordt in tempels verbrand als wierook.

Shape

Leaf

Flower

Fruit

Stem

Cultivation requirements